• Toelichting op de schoenen bij het Zwem-ABC

  BREZ Richtlijnen

  In de BREZ staat bij het Zwem-ABC dat schoenen zonder een echte zool niet zijn toegestaan. Het doel is dat we kinderen de ervaring mee willen geven dat je ook jezelf kunt redden wanneer je voet niet vrij kan bewegen met elke willekeurige beweging, maar wordt tegengehouden door een harde zool.

  Tegenwoordig zien we echter steeds meer surfschoentjes tijdens het diplomazwemmen. Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ begrijpt dat ouders hiervoor graag kiezen, omdat deze relatief goedkoop zijn en vooral niet te zwaar zijn. Ouders kiezen vanuit hun bezorgdheid om het kind niet voor de moeilijkste schoenen bij het leszwemmen en/of diplomazwemmen. Maar doordat een aantal surfschoentjes geen harde (echte) zool heeft, wordt het leereffect tenietgedaan, waardoor de mogelijkheid wordt misgelopen om kinderen te helpen deze, zó belangrijke, ervaring op te doen.

  Lastige controle
  Voor de zwemonderwijzers is het lastig om bij elk kind eerst de voetzolen te controleren en aan ouders te moeten uitleggen waarom sommige surfschoenen wél en andere niet mogen. Daarom adviseert het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ om goed te communiceren met de ouders waarom de harde zool zo belangrijk is en waarom sommige schoenen dus niet toegestaan zijn.

  Echte zool
  Let wel: schoenen met een echte zool is de minimale eis. Wanneer wordt gekeken naar wenselijkheid en realiteitswaarde dan zou de keuze voor een gymschoen of een andere schoen waar kinderen normaal ook op lopen naar school en mee gaan spelen eigenlijk veel beter zijn……

  Maar om ouders daarvan te doordringen is het belangrijk dat ze weten waarom het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ zo streng is en de kinderen juist worden geholpen door het iets lastiger te maken.